Søren Kierkegaard – Jurnalul seducătorului

jurnalul_seducatorului

Jurnalul seducătorului

Jurnalul seducătorului surprinde sufletul uman, „interiorul”, în totală contradicţie cu „exteriorul” său: Johan, seducătorul, are o artă desăvârşită de a-şi ascunde intenţiile, controlându-şi pas cu pas întregul comportament în relaţiile cu Cordelia, astfel încât ea să ia minciunile exprimate frumos drept adevăr, în timp ce adevărul să-i rămână ascuns.
Partea a doua a cărţii conţine trei texte, ale căror titluri sunt semnificative:
Legitimitatea estetică a căsătoriei, Echilibrul dintre estetică şi etică în elaborarea personalităţii şi o „scrisoare” către cititor, Ultimatum, în care îndoiala şi neliniştea sunt alungate cu afirmaţia că „raportat la Dumnezeu, omul greşeşte totdeauna”, ceea ce este în măsură să-i dezlege curajul şi să-l îndemne la acţiune.

JURNALUL SEDUCĂTORULUI este mai întâi o poveste de dragoste aparte, care n-a încetat să seducă generaţii după generaţii de cititori, trezind pasiune pentru îndrăzneală, admiraţie pentru înălţimea expresiei, dezaprobare faţă de einismul gândului, râsul-plânsul care însoţesc moartea visului. Este povestea sufletului uman pus în situaţii de viaţă bulversante. Este destinul posibil, care ne atrage în ascunzătoarea lui plină de capcane.
Este povestea unei tinere femei, supusă convenţiilor sociale ale secolului trecut, dar obligată de bărbatul pe care îl iubea să sfideze aceste condiţii şi să se ridice deasupra epocii sale.
Este povestea unui bărbat care se visă monarhul absolut al regatului feminin şi care, sub înfăţişarea unui Faust, acţionează ca un Mefisto pentru care drumul spre înalt al sufletului femeii trece numai prin iadul suferinţelor de neîndurat.

JURNALUL SEDUCĂTORULUI este seducţia însăşi.

Cartea poate fi descărcată de aici.

Acest articol a fost publicat în Opinii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s