O afacere regală

coperta“O afacere regală”, titlul original „En kongelig affære”, este povestea adevărată a unui om obişnuit care câştigă inima reginei şi porneşte o revoluţie.

Triunghiul format, în secolul al XVIII-lea, de regele “nebun” al Danemarcei, soţia sa englezoaică şi un reformator care-i fascinează pe amândoi este subiectul filmului danez de mare succes En kongelig affære / A Royal Affair, propunerea ţării la Oscarurile din 2013.

Pelicula are la bază unul dintre momentele dramatice din istoria Europei, a Danemarcei, în special, la sfârşitul secolului al XVIII-lea, respectiv în anii 1760. Ceea ce este interesant în această poveste este că, într-o perioadă foarte scurtă de timp, la sfârşitul secolului al XVIII-lea, în Danemarca s-au întâmplat evenimente importante.

Johann Struensee, un medic dintr-un oraş mic, a ajuns la curtea regală, a devenit amantul Reginei şi prietenul cel mai bun al Regelui şi în scurt timp a preluat puterea, devenind aproape rege timp de un an. În această perioadă de timp a schimbat totul. A modernizat curtea daneză şi întreaga ţară. Era un personaj luminat şi a pornit o revoluţie non-violentă într-un interval foarte scurt. La sfârşitul anilor 1760, a reuşit ceva uimitor, scoţând Danemarca din anchilozare, dând legi noi, care avantajau poporul.

Regina Danemarcei, Caroline Mathilde (Alicia Vikander), vine din Anglia, este fină şi educată; ştie că va fi soţia regelui şi suverană-n Dania încă din copilărie. Regele danez, Christian VII (Mikkel Boe Følsgaard), îi pare de la început un bădăran, un “idiot”, şi nu îşi va schimba părerea pe tot parcursul acţiunii.

1

O dată cu apariţia doctorului, soţul şi soţia se îndrăgostesc de acelaşi bărbat, iar o parte din motive sunt identice. Johann Friedrich Struensee (Mads Mikkelsen) este, de sânge, german (trăieşte, iniţial, în Altona, o colonie daneză – pe Elba, lângă Hamburg). Şarmant şi abil, o seduce pe regină cu sex-appeal-ul său, pe rege cu stilul său de viaţă demonic-desfrânat, iar pe amândoi cu ideile sale „progresiste”, de reformare a vieţii poporului de jos. Acest trio va încerca să pună în practică primele reforme din istoria ţării, dar va fi, în cele din urmă, învins de conjuraţia forţelor “retrograde” – aristocraţi, preoţi, regina-mamă şi alţi “reacţionari”.

Centrându-se pe un triunghi amoros uimitor, dintre Christian al VII-lea – un rege din ce în ce mai nebun, medicul Struensee, de origine germană, şi tânăra, dar puternica regină Caroline Mathilda, drama este povestea captivantă a unor idealişti curajoşi care riscă totul în căutarea libertăţii. Înainte de toate, însă, este povestea unei iubiri pasionale şi interzise care a schimbat o naţiune întreagă. În final, în urma unor intrigi politice şi jocuri de culise, doctorul Struensee este executat, Regina Caroline Mathilda este expulzată în Germania, unde se îmbolnăveşte grav. De acolo trimite câteva scrisori copiilor ei, povestindu-le adevărul.

Regizorul Nikolaj Arcel mărturisea:

“În Danemarca, acest episod istoric se predă în şcoli, s-au scris mai mult de 15 cărţi pe această temă (cărţi istorice şi beletristică) şi s-au pus în scenă un spectacol de operă şi unul de balet. Mă simt onorat şi extrem de norocos că am şansa de a aduce întreaga poveste pe marile ecrane. Din punctul de vedere al tonului abordat, m-am inspirat din marile filme epice ale anilor ’40 – ’50, care dau uneori impresia a fi opere literare, structurate în jurul personajelor şi al trecerii timpului, şi care nu urmăresc în mod clar structura clasică a unui scenariu. Eu şi echipa mea de creaţie am fost impulsionaţi de ideea de a aduce drama istorică scandinavă într-un nou secol. Am vrut să obţinem acest lucru aderând la o regulă impusă de noi înşine; nu am vrut să «înfăţişăm» istoria sau să insistăm fără rost asupra marilor evenimente oficiale, a costumelor fastuoase, coafurilor sau etichetei cinei. În schimb, am vrut ca oamenii să simtă povestea pur şi simplu prin perspectiva personajelor şi să privească în mod natural asupra anilor 1760. Şi chiar dacă perioada istorică este evident prezentă în scenografie şi costume, acţiunea a fost filmată şi editată ca şi cum am fi filmat şi editat o poveste care se petrece în Copenhaga zilelor noastre”.

De altfel, într-un alt interviu, regizorul Nicolaj Arcel se destăinuia:

“Eram foarte entuziasmat de producţiile hollywoodiene, chiar şi cele precum «Gone with the Wind/Pe aripile vântului», şi îmi doream foarte mult să fac un film în stilul acesta. În Danemarca există acest episod istoric foarte cunoscut, care stă la baza poveştii din «A Royal Affair». Am rămas la propria mea versiune a poveştii pentru că ceea ce este dificil în ea este amestecul firului epic de dragoste cu elemente de thriller politic – şi cum să alături aceste genuri fără să provoci confuzie? Aşa că ceea ce am vrut cu adevărat să facem a fost să aducem filmul scandinav în noul mileniu. Modalitatea prin care am reuşit a fost încercând să nu ne concentrăm numai asupra perioadei istorice, a costumelor sau a clădirilor frumoase. Am fost mult mai interesaţi de personaje şi de situaţii şi am vrut să spunem povestea ca şi cum ea s-ar petrece astăzi”.

Amintind despre actorii care au întrupat aceste personaje istorice, regizorul adăuga:

“Din momentul în care am început finanţarea filmului şi am ştiut că urma să fie în limba daneză, m-am gândit la Mads pentru rolul lui Johann Struensee. El a fost prima mea alegere, una perfectă pentru acest personaj; este inteligent şi are o latură întunecată şi misterioasă. Este de asemenea foarte potrivit pentru o poveste de dragoste – e un tip bine, dar, cel mai important, e un foarte bun actor. Ceea ce m-a inspirat pe mine în povestea asta este faptul că Johann Struensee a fost un adevărat vizionar al timpului său. Cred că uneori ne lipseşte asta în politica modernă. Ne lipsesc oamenii care vor cu adevărat să schimbe lucrurile în loc să asculte tot timpul ce spune electoratul şi să urmărească exit poll-urile. El era un om foarte simplu, un medic dintr-un oraş mic, care a considerat că ceva e în neregulă în societatea în care trăia. Bogaţii devin mai bogaţi, săracii devin mai săraci. Şi pentru că apoi a preluat puterea, a decis să schimbe totul repede, numai că probabil că a fost prea rapid pentru vremurile respective. Dar îmi place ideea apariţiei unor vizionari în diferite momente ale istoriei, care schimbă lumea în bine”.

Acest articol a fost publicat în Cultură, Istorie, Opinii și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la O afacere regală

  1. costi vasii zice:

    Da este mai mult decit interesant acest episod de viata .Si in zilele noastre ar fi bine venit o persoana de talia acestui medic care sa schimbe ceva ,de multi ani ne`” invirtim”si asteptam de la politicieni o viziune noua.Din pacate bogatii devin mai bogati iar saracii……..si mai multi…..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s