Hygge

Presupun că aţi auzit de hygge , dar fac pariu că vi s-a spus că este un lucru bun. Acest hygge (video) este un fel de „să stai pe canapea în Noiembrie cu lumina dată la minim, sau un film bun cu pop-corn sau cu iubita sub plapumă“. Mă tem că aţi fost minţiţi.
hygge Nu este absolut nimic plăcut referitor la hygge, cu excepţia faptului de a-ţi păstra resursele la nivelul de supravieţuire sau să te bucuri de starea în care nu există tentaţii exterioare. Cu toate acestea, hygge nu este numai o stare de spirit prin care danezii evadează din cotidian pentru a-şi încărca bateriile; este mama tututor părţilor negative ale Danemarcei. De aceea, pentru a înţelege caracterul danez, acest fenomen trebuie disecat în profunzime.
În aproape toate limbile există un cuvânt care să însemne ceva aproximativ cu aspectele originale ale conceptului de hygge: în engleză – cosiness , în germană – Gemütlichkeit , în franceză – douillet , iar în română – 1. confort, comoditate ; 2. intimitate, atmosferă plăcută . Toate descriu un anumit sentiment de fericire individuală sau în grup, care derivă din sentimentul de securitate şi protejat de circumstanţe sau oameni ce ar putea să facă rău, dar nici unul nu se apropie de ceea ce înseamnă cu adevărat hygge.
Cuvântul a fost adoptat din norvegiană, dar ca şi toate celelalte aspecte ale vieţii, toate nuanţele interesante ale conceptului care se dezvoltă în cultura norvegiană au fost erodate de brutalitatea daneză generalizată.
Hygge în Danemarca este condiţia de absenţă completă a tot ceea ce nu cunoaştem, a tot ceea ce nu am mai văzut înainte, deoarece lucrurile noi au o posibilitate mai mare să instituie pericolul. Aceasta se poate dovedi prin modul de folosire a antonimului uhygge , care înseamnă groaznic în daneză. Se foloseşte pentru a caracteriza filmele de groază sau perspectiva războiului.
Filosofia pervertită de viaţă a ceea ce a devenit hygge oferă o serie de paradoxuri în cultura daneză pe care nu încercaţi să le înţelegeţi deoarece aceasta ar însemna că sunteţi infectaţi de hygge iar această stare este cunoscută a fi incurabilă.

1. Egalitatea
La suprafaţă societatea daneză arată ca un flux de justeţe şi echitate care circulă prin venele sale. Nimeni nu este homeless, nimeni nu este putred de bogat, distribuţia bogăţiei prin taxele mari este acceptată de toţi cu zâmbetul pe buze, filosofia locului de muncă este dominată de consens, nu de şefi tiranici.
Dacă se sapă mai adânc, imediat iese la suprafaţă adevărul uhyggelige : 5.000 de oameni nu au adăpost. Există 10 familii bogate care însumează o avere de 320 mld. DKK, ceea ce echivalează cu 20% din PIB. Numărul de psihopaţi (bolnavi mental) din poziţiile de conducere este de 4 ori mai mare decât în societatea luată ca întreg. Numărul despăgubirilor plătite de companiile de asigurare pentru pagubele personale provocate de manageri incompetenţi a crescut cu 50% în ultimii 3 ani.
Dacă prezinţi aceste cifre danezilor, ei vor pune la îndoială validitatea statisticilor sau vor crede cu certitudine că este mai rău în alte ţări. De ce? Pentru că acceptarea adevărului ar însemna că trebuie făcută o schimbare, iar schimbările compromit conceptul hygge.

2. Toleranţa
La prima vedere danezii par toleranţi. Îşi vor spune că ei cred că fiecare are dreptul de a practica religia aşa cum vor. Homosexualii se pot săruta sau ţine de mână pe stradă, la vedere, chiar se pot căsători dacă vor. Fiecare are dreptul să-şi manifeste slăbiciunile pentru a aduce o pată de culoare în cartier.
Adevărul este acesta: La sfârşitul anilor 60 şi începutul anilor 70 au venit în Danemarca un mare număr de musulmani. Au trebuit să treacă 30 de ani ca să li se permită să fie îngropaţi în afara cimitirelor creştine. Nu a fost permisă construcţia nici măcar a unui singur minaret, majoritatea moscheelor fiind pivniţe reconstruite sau apartamente. Guvernul a promis 100.000 DKK pentru orice cetăţean danez de altă origine care părăseşte ţara definitiv.
Homosexualii se pot căsători chiar şi în biserică, nu numai civil. Un fotbalist a publicat o carte în care spunea că îi urăşte pe homosexuali, că sunt cu adevărat dezgustători şi că îi admiră pe Hell’s Angels pentru pentru a nu pune la îndoială masculinitatea lor. Aceasta a făcut ca un celebru actor să urle la el într-o emisiune TV la care au fost prezenţi, deoarece cartea a stârnit temerea că „distruge complet conceptul hygge“ în Danemarca.
Numărul de procese între vecini a crescut cu 300% în ultimii 5 ani.
Vedeţi!, nu există limite pentru ceea ce fac danezii în apărarea sfinţeniei hygge pentru oprimarea a orice şi oricui îndrăzneşte să fie diferit şi neagă orice adevăr care i-ar provoca să schimbe lucrurile. Aceasta poate explica rata ridicată a sinuciderilor comparativ cu celelalte ţări vestice.

Cam acelaşi lucru susţine şi V. S. Naipaul.

Acest articol a fost publicat în Opinii, Social și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s