De ce sirena daneză este mai fericită decât merlion-ul singaporez

sirena merlion

Un articol scris de Avi Liran pentru cotidianul Today din Singapore apărut la 30 septembrie 2013.

Potrivit unui sondaj referitor la fericire dat publicităţii la începutul acestei luni, recea şi nespectaculara Danemarcă a fost cotată din nou cea mai fericită naţiune din lume.
Singapore este pe locul 30, dar cel puţin este cea mai fericită din Asia.
Standardul de viaţă din cele două ţări este ridicat. Singapore este pe locul 4 la PIB/cap locuitor; Danemarca pe locul 16. Singapore are 5,4 milioane locuitori, nu cu mult mai puţin decât cei 5,6 milioane danezi. Oricum, Danemarca are cel mai scăzut nivel al inegalităţii veniturilor din lume, în timp ce Singapore îl are cel mai ridicat dintre economiile avansate.

Care sunt ingredientele secrete ale fericirii danezilor?
În călătoriile mele în ţara Lego, a răţuştii cea urâte, a sirenei şi probabil a „celei mai bune beri din lume”, am observat cateva trăsături unice care ar putea răspunde la această întrebare.

1. Mulţumirea. Danezii încearcă să se concentreze pe ceea ce au, nu pe ce nu au.
Ei nu se aşteaptă să fie mai fericiţi cumpărând o casă mai mare sau ultimul Louis Vuitton. Sunt fericiţi cu căsuţa lor micuţă şi bicicleta. Cel mai important pentru danezi este cheltuirea banilor pe socializarea cu prietenii la care ţin şi crearea de amintiri bogate.
2. Danezii cred că fiecare merită drepturi şi oportunităţi egale. Termenul Janteloven înseamnă „tu nu eşti mai bun decât mine”. De la şoferul de autobuz până la şeful unei corporaţii, toţi sunt mândri de munca lor şi nu se simt inferiori.
Practicarea Janteloven uşurează presiunea în dobândirea mai multor simboluri materialiste ale succesului. Danezii nu au „mame tigroaice” care îşi împing copiii să aleagă profesii care par mai respectabile şi mai bine plătite. Aceasta permite multor oameni să facă o carieră relativ la pasiunea lor.
3. Este o ironie că în recea Danemarcă oamenii sunt calzi şi prietenoşi; ei te vor întampina atunci când stabiliţi contactul vizual.
În tropicalul Singapore oamenii se uită de obicei în altă parte sau la dispozitivele lor mobile. Această evitare îi privează de beneficiile emoţionale de a face conexiuni sociale.
4. Sistemul de protecţie socială. Danemarca a avut o reţea puternică de securitate socială, care oferă linişte sufletească, deci nu e de mirare că nivelul de stres este mic. În timp ce ei plătesc una dintre cele mai mari rate de impozitare din lume, danezii au dreptul la o educaţie gratuită de calitate, servicii medicale şi de îngrijire a persoanelor vârstnice, precum şi ajutoare de şomaj foarte bune.
Cu toate acestea, nu toţi sunt fericiţi pe acest front. Confruntându-se cu concurenţa globală şi scăderea productivităţii, naţiunea este acum implicată în dezbateri asupra modului în care multe dintre aceste drepturi pot continua să şi le permită.
5. Încrederea. Danezii cred că cei mai mulţi oameni pot fi de încredere. Vânzătorii pot expune marfa în afara magazinului, fără teama de a fi furaţi.
Spre uimirea turiştilor, părinţii danezi se simt în siguranţă lăsând copilul lor în afara cafenelei într-un cărucior în timp ce se bucură de produsele de patiserie şi cappuccino în interior.
6. „Hygge”. Acesta este un aspect fundamental al culturii daneze, ceea ce înseamnă literal confort, dar este cu mult mai mult decât atât.
Este arta de a crea intimitate: permite prieteniei şi camaraderiei să înflorească. Este vorba despre a fi pe deplin prezent, conectat şi mulţumit, şi implică relaxare cu prieteni buni şi/sau cu cei dragi.
7. „Arbejdsglæde”, sau fericirea la locul de muncă. Danezii ştiu că a fi fericit în munca ta are beneficii pozitive pentru toată lumea. Oamenii se aşteaptă şi chiar iau parte la a face distractiv locul de muncă.
8. Danezii nu lucrează şi nu fac cumpărături non-stop la fel ca noi în Singapore. Ei îşi fac timp să iasă în aer liber, în natură, îşi urmăresc hobby-urile şi se implică în asociaţii. La sfârşit de săptămână, copiii nu merg la extra-şcolarizare, dar îşi petrec timpul fiind implicaţi în comunitate.

Ce poateMerlion-ul învăţa de la Sirenă?
Este de a fi mulţumiţi cu ceea ce avem, să numărăm binecuvântările noastre şi să acceptăm realitatea. Este vorba despre străduinţa de a fi cei mai buni pe cât putem fi, dar, de asemenea, bucuria călătoriei de-a lungul drumului fără să ne chinuim asupra a ceea ce ar fi putut fi sau am putea face.
Danezii ne arată că fericirea vine din sentimentul egalităţii, al libertăţii de alegere, fiind conectaţi, iubiţi şi bineveniţi. Şi atunci când dăm altora, ne simţim mai fericiţi.
Ei ne spun să ne aşteptăm la „Arbejdsglæde” şi de a fi parte în a construi fericirea la locul nostru de muncă.
Pe scurt, ne învaţă ceea ce cercetarea în ştiinţa fericirii poate confirma – că investind în experienţe, oferind şi relaţii, mai degrabă decât bunuri materiale facem oamenii
mult mai fericiţi.

Acest articol a fost publicat în Opinii, Social și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la De ce sirena daneză este mai fericită decât merlion-ul singaporez

  1. otilia danilof zice:

    Ce articol obedient a scris acest Avi Liran! De ce nu e fericit merlion-ul singaporez? De ce e fericită mica sirenă? Stă în ploaie, în frig de atât amar de vreme şi e şi dezbrăcată!
    Am căutat pe acest Today din Singapore articolul, nu l-am găsit, sau ei în ediţia prescurtată on-line nu l- au postat ..

Lasă un comentariu