Pescuitul sportiv

fiskebro_randers

În Danemarca există foarte multe locuri unde pescuitul devine o încântare, printre care se numără lacurile celebre de la Skanderborg, Silkeborg sau Viborg. Fiind o ţară unde înălţimea maximă este de 147 m (Himmelbjerget), Danemarca are totuşi un râu unde se poate practica pescuitul, Gudenå, în lungime de 145 km care se varsă în mare în dreptul localităţii Randers, la 30 km NE de Aarhus.
Aceste ape sunt cel mai bun loc de pescuit pentru babuşcă (Rutilus rutilus), plătică (Abramis brama), păstrăv, ştiucă, şalău, somon.
Ce trebuie să se ştie despre pescuitul în Danemarca? Iată câteva reglementări:

Licenţe
Pescarii trebuie să aibă un permis de pescuit pentru lacuri sau râuri, chiar şi pentru mare. Acest lucru nu se aplică pentru zonele de pescuit comercial, cu excepţia celor populate cu păstrăv în loc de crap.
Permisele de pescuit sunt destinate pescarilor între 18 şi 67 de ani, pot fi de mai multe feluri:

  • pentru 1 an de la data ştampilată – 125 DKK;
  • pentru 1 săptămână de la data ştampilată – 90 DKK;
  • pentru 1 zi – 30 DKK.

Preţurile sunt simbolice considerând calitatea pescuitului şi a apelor în care se pescuieşte. Permisele pot fi cumpărate de la orice oficiu poştal sau birou de turism. Dacă nu sunteţi sigur dacă trebuie licenţă pentru locurile în care doriţi să pescuiţi întrebaţi la magazinele pentru scule de pescuit.

kongensbro-lystfiskeri

Sezon închis
Nu există sezoane închise pentru pescuit, dar sunt perioade ale anului în care anumite specii pescuite nu pot fi luate acasă. Pentru danezi aceasta înseamnă că este interzis pescuitul acestor specii. Pentru babuşcă, plătică nu există sezon închis. Dacă se prinde un peşte pentru care sezonul este închis, acesta trebuie imediat aruncat înapoi în apă.
Iată speciile pentru care există interdicţii:

  • somon şi păstrăv: 16 noiembrie – 15 ianuarie;
  • ştiucă: 1 aprilie – 30 aprilie;
  • şalău: 1 mai – 31 mai.

Există numeroase magazine unde se vinde echipament destinat împătimiţilor acestui sport, printre care: Danica Sportfishing Products, Innovative Lures ApS, Opus One A/S, Svendsen Sport, Geoff Anderson, Grejbiksen, Hardy, Simms.
Există, de asemenea, un site special dedicat pescuitului sportiv.
În Randers şi în Bjerringbro există cluburi destinate acestui sport.

Acest articol a fost publicat în Social și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Pescuitul sportiv

  1. gelu popescu zice:

    Salut,am prins cel mai frumos indigen pe Gudena…1,1 kg…ce mai drill…undeva in amonte se gaseste un lac(estrupholm)bantuit de monstri ::))) din nefericire n-am luat decat platica mare,babusca,biban,rosioara si salau mic….sunt incepator la stiuca si pot sa ma laud(rusinos)ca am scapat niste capturi imense in acest lac…pescuitul pe lac e liber,e necesara doar licenta tipica.Apropo,stii ceva de vreun lac ce detine somn??? sau vreun rau?? toate cele bune,gelu popescu.

    • Foarte puţin probabil să existe somn în râurile sau bălţile danoide, precum nu există lupi în pădurile daneze. Mai bine veniţi în Delta Dunării – acolo găsiţi somn cât doriţi.

      • gelu zice:

        Salut,anul trecut am vazut lup aici in Dk iar dupa ce le-am comunicat autoritatilor mi-au spus ca sunt constienti de existenta a cel putin 10 exemplare. Deci este si somn 😉 stiu si unde 😉 doar ca n-am fost inca!

      • ion zice:

        mai repede pe marte decat in delta

  2. Claudiu zice:

    Nu mi-a venit cpr numberul pot sa iau permisul de pescuit de la posta si fara el

Lasă un comentariu