Santa Lucia

În Danemarca, ziua Luciei, ’’Luciadag’’, a fost celebrată pentru prima dată în 13 decembrie 1944. Această tradiţie a fost importată din Suedia la iniţiativa lui Franz Wend, secretarul Föreningen Norden, într-o încercare „de a aduce lumină în timpuri ale întunericului”. Implicit, aceasta însemna un protest pasiv împotriva ocupaţiei germane în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar de atunci a devenit o tradiţie.
Featured imageCu toate că aceasta a fost importată din Suedia, diferă cumva prin aceea că celebrarea a fost totdeauna centrată puternic pe Creştinism şi este un eveniment anual în cele mai multe biserici în preajma Crăciunului. Şcolile şi grădiniţele folosesc, de asemenea, această ocazie pentru a marca evenimentul ca o zi specială pentru copii ca o ultimă zi înaintea vacanţei de Crăciun, dar nu are un alt impact social.
Sunt multe legende asociate cu Lucia, începând din Sicilia secolului al IV-lea. O fată tânără şi-a donat zestrea săracilor şi s-a convertit la creştinism. Pentru aceasta, a fost acuzată de vrăjitorie şi condamnată la moarte. O altă legendă ne spune despre foametea din epoca medievală. Un chip strălucitor îmbrăcat în alb, Santa Lucia, a trecut peste un lac în provincia Värmland, Suedia. Ea a adus daruri şi mâncare oamenilor înfometaţi. Aceste legende variază, dar Lucia străluceşte ca un simbol al luminii şi speranţei tuturor.
Cu toate că nu se observă, există tradiţii istorice suplimentare conectate cu această celebrare. Cu o zi înainte, lumânările sunt aprinse iar becurile electrice sunt stinse, iar în duminica cea mai apropiată zilei de 13 decembrie, în mod tradiţional danezii merg la biserică.
Versiunea daneză a cântecului napolitan reflectă în mod evident legătura strânsă cu creştinusmul.

Acest articol a fost publicat în Cultură, Istorie, Religie și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu