Omul din Tollund

Cel mai cunoscut cadavru mumificat găsit în Danemarca a fost descoperit în mlaştina de la Bjældskovdal, la 10 km vest de Silkeborg – în apropiere de Tollund, în 6 mai 1950 de către fraţii Emil şi Viggo Højgård. A fost denumit Omul din Tollund.
Mumia a fost obiectul mai multor cercetări ştiinţifice: datarea cu C-14 arată că omul a murit aproximativ în anul 350 î.Hr., în Epoca Fierului. Vârsta sa este estimată la 40 de ani, iar înălţimea la 1,61 m ceea ce îl face mic de statură. Amprentele sunt asemănătoare cu ale omului modern. Cercetările asupra conţinutului stomacului au dus la concluzia că Omul din Tollund a mâncat o supă de 30 de plante diferite, era exclusiv vegetarian. Din pricina uscăciunii, pielea sa a căpătat o culoare gri-strălucitoare, asemănătoare minei de creion, însă trăsăturile sunt extrem de bine redate. Până şi tuleiele de pe faţă se mai pot vedea.
Găsit spânzurat cu o frânghie de piele şi aruncat într-o mlaştină, acum 2300 de ani, Omul din Tollund a fost, probabil, un sacrificiu uman. Cum a fost ales? Cine i-a închis ochii după moarte? Şi care a fost zeul ce a cerut viaţa sa?
Cadavrul mumificat se află expus la Muzeul din Silkeborg .

Acest articol a fost publicat în Istorie, Opinii și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu