Interviu cu Lars Hedegaard

În data de 28 noiembrie 2008, scriitorul şi istoricul Lars Hedegaard a dat un interviu de 26 de minute pentru Radio Suedia (reprezentat prin Sören Wibeck) despre noua sa carte Groft sagt [În mare, fie spus ]
Autorul celebrelor caricaturi din Jyllands Posten din septembrie 2005, Kurt Westergaard, a acceptat colaborarea cu Lars Hedegaard, pentru a ilustra cartea.

Un danez va răspunde întotdeauna “nu” dacă i se cere ceva de un mai-înţelept-ca-el. Preventiv. Avem o tradiţie de scepticism onest şi de rezistenţă, cum a fost demonstrat în numeroase feluri de-a lungul istoriei noastre…Şi tocmai asta face ca Danemarca să fie o ţară extraordinară, moral şi intelectual. Asta mă face să fiu foarte mîndru ca sînt danez. – Laars Hedegaard

Radio Suedia: (Vorbind despre cartea lui Lars Hedegaard): Ce vedem aici?
Lars Hedegaard: La dreapta vedem textul meu „Noua Prinţesă Spirituală/Mentală”, iar la stînga vedem ilustrarea textului făcută de Kurt Westergaard. Textul a fost scris în timpul aşa numitei Crize a Caricaturilor din decembire 2005 şi este inspirat de faptul că cineva a crezut că ar fi posibilă detensionarea situaţiei dacă cinci universităţi daneze ar institui o săptămîna Mohamed, pentru a sărbători Profetul. Au fost cîţiva directori ai unor universităţi care au crezut că asta e o idee bună. Am scris despre incident într-un mod sarcastic şi ironic, ca să creez dissatisfacţie în anumite grupuri care au nevoie să îşî dea seama de ridicolul situaţiei în care s-au pus. Astfel, insinuez în text că s-ar putea crea în unele instituţii o săptămîna dedicată lui Adolf Hitler, iar apoi scriu: “Ar apărea desigur problema că cele două evennimente atrag acelaşi public. Astfel ar trebui ca cele două evenimente să fie organizate în aşa fel încît perioadele de desfăşurare să nu coincidă.” Apropo, acesta a fost textul care nu a văzut niciodată lumina tiparului. Am fost avertizat de Berlingske Tidende spunînd că nu vor să mai vadă aşa ceva. Acum este aici, tipărit pentru prima oară.

RS: De ce nu au vrut să publice textul?
Lars Hedegaard: Comparaţia era îngrozitoare şi teribilă. Nu se pot scrie astfel de lucruri. Deci eu am facut-o. Persoana care reprezenta partea musulmană implicată în crearea săptămînii Mohamed era acum decedatul imam Abu Laban. Aici aveţi desenul lui Westergaard în care Hitler e cu o bombă pe cap iar sub el scrie: Adolf Laban.
Un alt lucru demn de menţionat este că multe din contribuţiile mele la Groft Sagt [În mare, fie spus] nu au nimic de aface cu islamul, ci cu multe alte lucruri: politica daneză, politica externă, critica religie în general, critica creştinismului, dezbaterea sexelor şi aşa mai departe.
Unul dintre cele mai comice este cel numit “Noutăţi din cercetare”. Malmös Frie Kvindeuniversitet [Universitatea Femeilor Libere din Malmo] a ţinut un curs de trei zile pentru femei, despre urinatul din picioare. Credeau că este important ca femeile să stea în picioare cînd urinează pentru a nu se simţi jenate stînd jos, deci au făcut acest curs de trei zile să le învete să îşi cotroleze jetul ca să nu-şi mai ude pantalonii. Au învăţat şi să coasă nişte pantaloni speciali pussy-pants [terminologia universităţii] în loc de dick-pants, iar acolo scriu: “Bineînţeles asta este o foarte importantă contribuţie la egalitatea sexelor şi poate acesta este punctul de unde ar fi trebuit să începem, în loc să facem cote pentru femei în consiliile de conducere ale companiilor.” Kurt Westergaard a desenat o femeie urinând din picioare lîngă un bărbat, într-un pisoar. Jos scrie: “Acum este sigur că o femeie poate viola un bărbat”, apoi o femeie cu un penis erect este desenată pe perete. Astea sînt genul de lucruri pe care le puteţi vedea în carte. […]

SR: Cît de important este faptul că ilustraţiile sînt făcute de Kurt Westergaard?
LH: Înseamnă totul! Kurt Westergaard este faimos în întreaga lume. Cineva se poate întreba dacă Michael Laudrup [cel mai mare jucător de fotbal din istoria Danemarcei], Hans Christian Andresen sau Kurt Westergaard este cel mai faimos danez, dar cu siguranţă este unul din cei trei. Este foarte important pentru mine că a fost de acord să o facă. A spus da imediat, şi asta îmi dovedeşte că modurile noastre de gîndire se potrivesc excepţional de bine, deci sînt foarte mulţumit de desenele care le-a făcut.

RS: Credeţi că vom avea o nouă dezbatere despre caricaturi?
LH: Nu, de fapt nu cred asta. Am avut dezbaterea caricaturilor şi s-a arătat că Danemarca nu a făcut nici un fel de concesii. Nu au reuşit să intimideze nici guvernul danez, nici populaţia. Au reuşit să intimideze elita corectă politic, comunitatea artistică, intelectualii şi jurnaliştii. Aceştia sînt atît de speriaţi încît jumătate din motive ar fi fost de ajuns. Totuşi populaţia nu nu au putut-o intimida şi asta era scopul de fapt al crizei. Criza a fost fabricată de imamii danezi care au călătorit în Orientul Mijlociu reprezentînd Frăţia Musulmană şi Organizaţia Coferinţei Islamice (din ONU). A fost atent şi în detaliu planificată. A fost o furie artificial orchestrată, iar rezultatul în Danemarca a fost mai degrabă slab, deci nu cred că vor mai face asta. […]

Versiunea integrală în româneşte poate fi citită la În linie dreaptă
Transcriptul integral în daneză (împreună cu video) poate fi citit la Snaphanen iar cel în engleză la Gates of Vienna (partea 1, partea 2, partea 3).

Acest articol a fost publicat în Opinii și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu